450 років тому у Львові Іваном Федоровим завершено друк книги «Апостол» – унікальної сакральної пам’ятки, першої друкованої книги на теренах України.

Після від'їзду Петра Мстиславця у Вільно і закінчення роботи над Псалтирю з Часословцем – останньою книгою, випущеною коштом магната і гетьмана Великого князівства Литовського Григорія Олександровича Ходкевича, Іван Федоров їде із Заблудова. Наприкінці 1572, або на початку 1573 року Іван Федоров із сім'єю приїжджає до Львова – головного міста Західної України. Коштів на відкриття друкарні він не мав, і тому довгий час безуспішно звертався до заможних людей з проханням підтримати друкарську справу. Допомогу надали члени Львівського православного братства, які і після смерті Івана Федорова продовжували випускати книги протягом півтора століття, а також «менші люди» – ремісники, священики, художники. Завдяки незвичайній енергії, витримці та майстерності Іван Федоров продовжив друкарську діяльність та з 25 лютого 1573 року почав готувати нове видання «Апостола», яке з'явилося 15 лютого наступного року. Львівський "Апостол" досить точно відтворює попереднє видання 1564 року. Він надрукований тим же шрифтом, у ньому ті ж самі заставки та ініціали. Відрізняється лише вступом на початку книги та післямовою.
Післямова названа автором «Ця повість звідки почалася і як здійснишся друкарня ця.» У ній розказано, чому і як друкарська справа була перенесена до Великого князівства Литовського, а звідти до Львова. Це оригінальний твір мемуарної літератури. На початку книги, на звороті першого аркуша замість назви Іван Федоров розміщує герб гетьмана Ходкевича, на згадку про свого колишнього патрона.
Декоративна рамка фронтиспису та герб повторюють попередні видання, а гравюра апостола Луки вирізана нова західним гравером у західній техніці. Гравер залишив свої ініціали WS - Вендель Шаффенберг. Перед гравюрою 6 аркушів вступу, а після гравюри починається основний текст, що має регулярну нумерацію з 1 по 262 аркушів, з яких 4 виділені для післямови.
Завершує книгу складна геральдична композиція: на двох гербових щитах між стилізованими гілками та листям, квітами та плодами вставлено герб міста Львова та печатку Івана Федорова, схожу на дворянський герб. У нижній частині печатки - ім'я друкаря "Іоан Федорович - Друкар Москвитін" Орнамент Апостола дуже різноманітний: заставки 31 різновиду, кінцівки, орнаментальні рамки-розетки, в`язь, великі візерункові ініціали. Одинадцять візерункових заставок було вирізано нанову з українських чи західноєвропейських зразків, які стилістично пристосовані до основних заставок.
Особливо треба відзначити прагнення Івана Федорова полегшити користування книгою: розділи відкриваються великою заставкою, заголовки в'яззю та ініціалом, в змісті кожен розділ починається з нового рядка, на полях використано довідковий матеріал, покажчики та примітки. Відомо 118 екземплярів львівського Апостола Івана Федорова. У Львові Іван Федоров надрукував ще одне видання – «Граматику», яка мала не церковно-службове, а навчальне призначення. Це значно скромніше, але винятково важливе видання є першою друкованою книгою світського змісту. У світі відомо лише 2 екземпляри цієї книги.

Комментарии